Sociologie en rampenbestrijding?

Graag stel ik mij aan u voor…….

Ik ben Yorick van der Wit en ik werk als consultant bij Cuijpers Consultancy.
Na afronding van mijn hbo-opleiding Integrale Veiligheid ben ik gaan studeren aan de Rijksuniversiteit in Groningen en volg ik de master Sociologie. Specialisatie: Criminaliteit en Veiligheid.

Wat leer je bij sociologie?
Bij Sociologie leer je inzicht te krijgen in de wisselwerking tussen het individu en de omgeving. Als socioloog bestudeer en verklaar je maatschappelijke problemen. Gericht op de veiligheidskant kun je hierbij denken aan onveiligheidsgevoelens bij individuen.
Uit cijfers van het CBS blijkt dat ruim één op de drie mensen zich wel eens onveilig voelt. Deze onveiligheidsgevoelens kunnen verschillende oorzaken hebben zoals slachtofferschap van criminaliteit. Of de invloed van de media, omdat de media dagelijks schrijven over de criminaliteit in Nederland wat angstgevoelens kan veroorzaken.

Onveiligheidsgevoelens rampen en crises
Bij onveiligheidsgevoelens is ook een link te maken met de rampenbestrijding en crisisbeheersing. Zo heb ik onderzoek gedaan naar de veiligheidsbeleving van individuen in buurten en woonwijken. Hieruit is gebleken dat de veiligheidsbeleving wordt beïnvloed door verschillende factoren. Een grote brand of een gasexplosie in de buurt kan een factor zijn die de veiligheidsbeleving van burgers aantast.
Ook in de rampenbestrijding spelen de media een grote rol wat betreft de aandacht voor het incident en het beïnvloeden van de veiligheidsbeleving van burgers.
Bij de grote brand Chemiepack in Moerdijk communiceerden de media onjuistheden over de vrijgekomen giftige stoffen en ernstige gezondheidsklachten bij omwonenden. Deze berichtgeving correspondeerde met de feiten. Er waren namelijk geen gewonden en het gezondheidsrisico was zeer beperkt. Dit zorgde echter voor veel maatschappelijke onrust en een aantasting in de veiligheidsbeleving bij de burgers.

Bij Cuijpers Consultancy (opleider, trainer en adviseur voor crisisbeheersing, rampen- en calamiteitenbestrijding) kan ik mijn opgedane kennis en ervaring goed toepassen.

Top