Meneer Cuijpers, u bent genezen van ….!

Ingrijpende operatie geslaagd

‘Meneer Cuijpers, u bent genezen van prostaatkanker.’ Die zin moet je lezen in de meest letterlijke, medische betekenis van het woord. Niet langer ziek. Nu hoor ik je zeggen: ‘Was je ziek dan?’ Tja, wat zal ik zeggen. De nare ziekte met de letter K heeft ook mij bereikt. Prostaatkanker in dit geval. Maar, het goede nieuws is dus dat ik ben geopereerd, de operatie geslaagd is (prostaat weg), en dat ik genezen ben verklaard.

Niemand passeren

Misschien dat sommigen van jullie reageren met: ‘Waarom heb je me dat niet eerder verteld? Dan had ik iets voor je kunnen betekenen, je kunnen steunen.’ Hoe aardig en lief bedoeld, ik wilde niemand passeren bij het brengen van het slechte nieuws.

Daarom heb ik ervoor gekozen het met niemand te delen. Niet de gemakkelijkste weg, maar wel mijn overwogen keuze. Nu, via dit moderne communicatiekanaal, maak ik dan maar wereldkundig dat het slechte nieuws een opvolger heeft gekregen met een goed, nee beter: een fantastisch bericht!

‘Ouwe mannen ziekte’

Je vraagt je wellicht af hoe de hele trein in gang is gezet. Heel simpel: ik ben 61, ik noem het de zogenaamde ouwe mannen ziekte, dus kan het geen kwaad dat je de boel even laat checken. Had ik klachten? Helemaal niet! De waarnemend huisarts wilde eerst geen prostaatonderzoek doen, maar een bloedonderzoek kon geen kwaad. Daaruit bleek toch een lichte verhoging in de PSA-waarde (Prostaat Specifiek Antigeen) en dat was aanleiding om me door te sturen naar de uroloog.

7 op de schaal van 10

Geluk bij een ongeluk: bij wijze van experiment kwam ik in aanmerking voor een MRI-onderzoek. Daardoor zou het misschien niet nodig zijn om een aantal biopten – kleine stukjes weefsel – weg te nemen voor nader onderzoek. Voor mij liep dit niet goed af: een slechte uitslag en een groot aantal biopten verder luidde de conclusie: u heeft kanker, 7 op de schaal van 10.

Opereren of…

Hoe stoer of ik soms kan zijn, dat komt natuurlijk best even binnen. Maar al gauw word je in beslag genomen door een belangrijke beslissing: wil ik worden geopereerd of kies ik voor een traject van bestraling? Daar waren we snel uit: opereren! De arts dacht aan eind mei en de eigen ondernemer in mij zei: mag het ook eind juni? Dan hoef ik geen trainingen af te zeggen en kan ik mooi herstellen in de vakantietijd daarna …

Da Vinci methode

Dat lukte en op een vrijdagmiddag (zo min mogelijk effectieve uren verliezen natuurlijk) was ik aan de beurt. Vier uren op de operatietafel met dokter De Haan die me op afstand opereerde. Op afstand???? Ja, bij mij is de zogenaamde Da Vinci methode toegepast. Een arts haalde met behulp van een robot mijn prostaat weg.

Eind augustus weer aan de slag

Nu zit ik midden in de periode van herstel en natuurlijk komen nog een paar controles voorbij. Sowieso sta ik de komende vijf jaar goed onder controle, maar iedereen, mezelf incluis, is heel optimistisch gestemd. Ik kijk daarom al uit naar eind augustus om weer aan de slag te gaan. Om samen met het geweldige Cuijpers Consultancy-team mooie klussen te klaren en nieuwe uitdagingen op te pakken.

Mijn boodschap: laat je testen!

Toen je de kop las ‘meneer Cuijpers, u bent genezen’, dacht je misschien: ‘Goh, heeft William besloten om niet meer zo hard te werken?’ Of: ‘Is William gestopt met intensief sporten?’ Het antwoord op beide vragen is hetzelfde: nee!

Naast mijn persoonlijke verhaal vind ik het belangrijk om sekse- en leeftijdsgenoten op te roepen een prostaatonderzoek te ondergaan. Uit mijn relaas kun je afleiden dat je geen klachten hoeft te hebben om toch de klos te zijn. En wanneer je er op tijd bij bent, is de kans groter is dat je de mededeling krijgt: Meneer ….., u bent genezen!

Top